Monitoring temperatury i wilgotności

Monitoring temperatury i wilgotności w Aptece

Minister Zdrowia, w ramach Rozporządzenia MZ w sprawie podstawowych warunków prowadzenia apteki nałożył na apteki obowiązek całodobowego monitorowania temperatury i wilgotności oraz prowadzenia rejestru z pomiarów. Rejestr z pomiarów wymaga archiwizacji przez okres 5 lat. Dokumentacja powinna być wykonywana tak, by farmaceuta mógł potwierdzić, że prowadzi stałą, całodobową kontrolę warunków przechowywania i sporządzania produktów leczniczych.

    Pamiętaj:

    1. Apteka ma czas na wdrożenie całodobowego monitoringu do 3 grudnia 2025.
    2. Regulacje nakazują monitorować temperaturę i wilgotność zarówno w pomieszczeniach do przechowywania leków jak recepturach oraz monitorować temperaturę w chłodniach i lodówkach. Oryginalny tekst z rozporządzenia MZ § 2 ust 2: „W aptece zapewnia się:
      1. w pomieszczeniach, w których sporządza się leki recepturowe i apteczne oraz produkty lecznicze homeopatyczne, oraz w pomieszczeniach, które służą do przechowywania produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, surowców farmaceutycznych i wyrobów medycznych, wyposażenie do całodobowego monitorowania temperatury i wilgotności,
      2. w urządzeniach chłodniczych, które służą do przechowywania produktów leczniczych, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, surowców farmaceutycznych i wyrobów medycznych, wyposażenie do monitorowania temperatury mające świadectwo wzorcowania wydane przez akredytowane laboratorium wzorcujące oraz system umożliwiający odpowiednio zapis temperatury lub wilgotności oraz powiadamianie o przekroczeniach w zakresie parametrów temperatury lub wilgotności.”
    1. Dokumentacja z pomiarów powinna zawierać:
      • datę i godzinę pomiaru,
      • nazwę pomieszczenia oraz, jeżeli to wymagane, nazwę – oznaczenie urządzenia chłodniczego,
      • wyniki pomiarów w zakresie temperatury i wilgotności oraz ich przekroczenia,
      • podpis oraz imię i nazwisko farmaceuty lub technika farmaceutycznego w przypadku prowadzenia ewidencji w postaci papierowej.
    1. Jeżeli apteka zdecyduje się na system komputerowy monitorowania warunków przechowywania produktów leczniczych, to poza rejestracją i archiwizacją wyników pomiarów, system powinien powiadamiać o przekroczeniu parametrów:
      • 15-25stC w pomieszczeniach do przechowywania leków,
      • 2-8stC w chłodniach i lodówkach do przechowywania produktów termolabilnych.
    1. W chłodniach i lodówkach najlepiej zastosować rejestratory o wyższym poziomie odporności na warunki chłodnicze.
    2. Czujniki pomiarowe muszą mieć świadectwo wzorcowania wydane przez akredytowane laboratorium wzorcujące, najlepiej laboratorium akredytowane w PCA.
    3. Zlecając wzorcowanie rejestratorów w akredytowanym laboratorium, dobrze jest ustalić punkt-y wzorcowania dla temperatury oraz wilgotności:
      • w pomieszczeniach np. temperatura 20stC oraz wilgotność względna 50%,
      • w chłodniach i lodówkach np. temperatura 5stC.

      Uwaga: W przypadku krótkotrwałych przekroczeń temperatury przechowywania można wykorzystać parametr MKT średnią temperaturą kinetyczną (w skrócie MKT – Mean Kinetic Temperature). Jeśli wartość MKT zostanie przekroczona, to wówczas powinna być zastosowana dodatkowa analiza pozwalająca ocenić stopień wpływu warunków przechowywania na produkt leczniczy.

    Monitoring temperatury i wilgotności w Hurtowni Farmaceutycznej

    Minister Zdrowia, w ramach Rozporządzenia MZ w sprawie wymagań Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej (DPG) nałożył na hurtownie farmaceutyczne obowiązek całodobowego monitorowania temperatury obszarów i urządzeń, w których przechowywane są produkty lecznicze oraz prowadzenia rejestru z pomiarów. Rejestr z pomiarów wymaga archiwizacji przez okres 5 lat.

    Pamiętaj:

    1. Regulacje nakazują monitorować temperaturę w obszarach przechowywania produktów leczniczych (magazyn, komory przyjęć i ekspedycji) oraz urządzeniach (chłodnie i lodówki). Rekomendowany jest również monitoring wilgotności w obszarach przechowywania produktów leczniczych.
    2. Rejestratory do monitorowania temperatury rozmieszcza się przy uwzględnieniu wyników mapowania, tak aby czujniki monitorujące znalazły się w miejscach, w których występują skrajne wartości temperatur.
    3. Dla pomieszczeń o powierzchni do 10m2, w których panuje temperatura 15-25stC, należy przeprowadzić ocenę potencjalnego ryzyka i na jej podstawie rozmieścić czujniki monitorujące temperaturę.
    4. Mapowanie temperatury powtarza się, jeżeli wymagają tego wyniki oceny ryzyka, oraz w przypadku, gdy są wprowadzane istotne zmiany infrastruktury. Zasady mapowania określone są w wytycznych do mapowania suplement techniczny 8 „WHO Technical Report Series No. 961 2011 – Supp 8„.

      Rekomendowane jest przeprowadzenie mapowania wstępnego przed zatowarowaniem oraz zimowego oraz letniego po zatowarowaniu, ze względu na możliwość zmiany lokalizacji skrajnych wartości temperatur.

    1. Dokumentacja z pomiarów powinna zawierać:
      • datę i godzinę pomiaru,
      • oznaczenie / lokalizację czujnika w pomieszczeniach oraz, jeżeli to wymagane, nazwę – oznaczenie urządzenia chłodniczego,
      • wyniki pomiarów w zakresie temperatury i wilgotności oraz ich przekroczenia,
      • podpis oraz imię i nazwisko osoby odpowiedzialnej lub zastępcy kierownika hurtowni w przypadku prowadzenia ewidencji w postaci papierowej.
    1. Jeżeli hurtownia farmaceutyczna zdecyduje się na system komputerowy monitorowania warunków przechowywania produktów leczniczych, to poza rejestracją i archiwizacją wyników pomiarów, system powinien powiadamiać o przekroczeniu parametrów:
      • 15-25stC w obszarach do przechowywania produktów leczniczych,
      • 2-8stC w urządzeniach do przechowywania produktów termolabilnych (tzw. zimny łańcuch dystrybucji).
    1. W chłodniach i lodówkach najlepiej zastosować rejestratory o wyższym poziomie odporności na warunki chłodnicze.
    2. Czujniki pomiarowe należy kalibrować – wzorcować w odstępach czasu ustalonych w oparciu o ocenę ryzyka i niezawodności zastosowanych rejestratorów.
      Rekomendowane jest wzorcowanie rejestratorów w akredytowanym laboratorium PCA.
    1. Zlecając wzorcowanie rejestratorów w akredytowanym laboratorium, dobrze jest ustalić punkt-y wzorcowania dla temperatury oraz wilgotności:
      • w pomieszczeniach np. temperatura 20stC oraz wilgotność względna 50%,
      • w chłodniach i lodówkach np. temperatura 5stC.
    1. Systemy monitorujące informują o odstępstwach od ustalonych warunków przechowywania np.
      • poziom ostrzegawczy 16-24stC,
      • poziom alarmowy 15-25stC.
    1. Systemy monitorujące warunki przechowywania poddawane są regularnym testom w celu zapewnienia skuteczności powiadamiania o odchyleniach temperatury.
    2. Naprawy, konserwacja oraz kalibracja – wzorcowanie rejestratorów temperatury nie może naruszyć integralności produktów leczniczych.
    3. Wszystkie naprawy, konserwacje i kalibracje – wzorcowanie czujników podlegają ewidencjonowaniu.

      Uwaga: W przypadku krótkotrwałych przekroczeń temperatury przechowywania można wykorzystać parametr MKT średnią temperaturą kinetyczną (w skrócie MKT – Mean Kinetic Temperature). Jeśli wartość MKT zostanie przekroczona, to wówczas powinna być zastosowana dodatkowa analiza pozwalająca ocenić stopień wpływu warunków przechowywania na produkt leczniczy.

    TA STRONA UŻYWA COOKIE / THIS PAGE USES A COOKIE więcej informacji / more information

    Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Learn more about the purpose of their use and changing cookie settings in your browser. By using the website, you consent to the use of cookies in accordance with the current browser settings.

    Zamknij / Close