mapowanie w pomieszczeniach Hurtowni Farmaceutycznej część 2
Przeprowadzić ankietę (ocenę ryzyka) obszaru (pomieszczeń), które mają zostać zmapowane. Wymagane są następujące informacje osobno dla każdego mapowanego obszaru:
- Długość, szerokość i wysokość pomieszczenia,
- Rysunek każdego obszaru, pokazujący elementy np.: półki, regały, palety, szafy, urządzenia do przechowywania, lodówki, chłodnie itp., które mogą mieć wpływ na równomierne ogrzewanie, chłodzenie przestrzeni oraz stabilność temperatury.
- Lokalizacja elementów ogrzewania i chłodzenia, w tym nawiew i wyciągi powietrza i/lub wentylatory stropowe (destryfikatory stropowe), promienniki gazowe, grzejniki z konwekcją swobodną, kurtyny powietrzne, inne źródła ciepła z systemu HVAC, świetliki / klapy oddymiające w dachu, inne źródła ciepła.
- Lokalizacja istniejących rejestratorów temperatury oraz czujników kontrolujących temperaturę.
Na podstawie w/w informacji na rysunku mapowanego pomieszczenia, w obszarze przechowywania produktów, należy wyznaczyć potencjalne punkty o najwyższym ryzyku niezachowania warunków przechowywania.